23 ian. 2012

SCRAPBOOKINGUL, O PASIUNE PENTRU TOATA VIATA

Candva Adina Cristescu (Arina pe VeryScrap) a scris un articol foarte bun dedicat scrapbookingului. Nu as putea scrie unul mai bun. Cu permisiunea sa il voi posta aici, sper sa va fie de folos !


deci

un articol de Adina Cristescu. www.arina-atelier.blogspot.com


Scrapbookingul sau albumul taieturilor ia nastere in Europa in anul 1800 insa devine popular dupa publicarea cartii lui John Poole "Manuscript Gleanings and Literary Scrap Book" in anul 1826.
Cartea continea o colectie de poezii si timbre, instructiuni despre cum se aduna si se realizeaza taieturile: bucati de hartie adeseori decorate, flori presate, taieturi din ziare, figuri, poezii.
Mania scrapbooking-lui s-a raspandit in clasa medie in secolul 19 prin publicatii de scrap, albume si produse, care incepeau sa satisfaca exigentele scrapperilor.
Scrapbookingul modern, care incepe sa foloseasca materiale fara acizi si solventi, pentru a pastra integritatea fotografiilor, devine popular in 1980 in USA, cand Marielen Christensen a expus la “World Conference on Records” in Utah, 50 de volume de amintiri din istoria familiei sale.
Albumele au avut un asa mare succes ca familia Chrinstensen a deschis primul magazin in intregime dedicat Scrapbookingului: Keeping Memories Alive – KMA.
Scrapbookingul este azi cel mai raspandit in USA dar se raspandeste in toata lumea cu repeziciune.
A face scrap inseamna sa captezi o anume amintire despre o persoana, un loc, un eveniment.
A realiza o pagina de scrap inseamna sa spui o poveste, sa pastrezi pentru totdeauna momente speciale, sa lasi o amintire prezioasa copiilor tai, nepotilor, generatiilor viitoare…
Termenul scrabooking este o imbinare de doua cuvinte: "scrap" = taietura si "book" = carte, album.
In realitate insa, scrapbookingul este o tehnica prin care se pot realiza frumoase albume in care fotografiile sunt adunate si aranjate intr-un mod neconventional cu o foarte mare atentie asupra detaliilor. Discutam aici despre creativitatea personala care va sugereaza sa incadrati anumite fotografii, sa taiati altele in anumite forme, sa lipiti o litera, un bilet …. Este o activitate indicata pentru serile petrecute in familie, care ii distreaza pe copii si care lasa un mare spatiu imaginatiei.
Plecand de la tehnica de baza si anume cea de adunare si decorare a fotografiilor, si adaugand alte tehnici ca de exemplu stencil, decoupage, bijoux, pictura etc, pot lua nastere adevarate creatii artistice in care tehnica folosita nu se mai poate numi simplu scrapbooking ci amplu, deoarece inglobeaza si alte tehnici, scrap art. Important este ca toate materialele folosite si care vin in contact cu fotografiile sa fie acid free (adica fara acid), astfel, acestea nu vor fi deteriorate in timp.
Reguli in scrap art sunt destul de putine si este deci o ocazie de a lasa libera fantezia personala.
Unica regula care trebuie respectata este aceea de a nu incarca excesiv creatia noastra cu prea multe suprapuneri si de a incerca sa alegem fantezii in ton cu lucrarea pe care vrem sa o realizam.
Obiectele vor fi "dozate" si amestecate intre ele cu atentie pentru a evita o aglomeratie care risca sa dea o impresie de dezordine si confuzie.
Asadar e important sa se faca inainte o proba de aranjare si sa se treaca la lipire abia dupa ce s-a verificat ca totalitatea obiectelor alese sunt alese bine si asezate placut.

Folosirea hartiilor
In decorarea obiectelor prin intermediul scrapbooking-ului, hartia joaca rolul principal. Cu ajutorul ei se pot crea numeroase decoruri, in funtie de tema aleasa. Diferitele “obiecte” de hartie se pot folosi avand in vedere ceea ce se vrea a se obtine: pot fi obtinute prin taiere, prin rupere, prin ardere, prin stantari etc.
Astfel, se pot obtine taieturi drepte, desenand liniile necesare cu ajutorul unui creion si a unei rigle cu taind cu ajutorul foarfecilor normale sau a unui cutter.
Pentru taieturi speciale se pot folosi foarfeci cu lamele fantezie cu care se pot taia hartii cu diferite motive. Folosirea acestor foarfeci implica pentru inceput taierea hartiei cu forfecele normal sau cu cutter-ul si apoi se trece peste marginile astfel taiate cu forfecele fantezie. Atentie insa, a nu se intrerupe motivul, iar pentru asta trebuie sa suprapuneti un pic forfeca pe motivul abia taiat astfel incat la o noua taiere sa asigurati continuitatea acestuia.
Se poate si rupe hartia dupa o linie dasenata subtil cu creionul in prealabil sau la intamplare. Pentru a rupe hartia neregular va puteti ajuta de degete repozitionandu-le pe masura ce rupeti hartia. Pentru a rupe hartia dupa o anumita linie, mai intai o indoiti, intariti indoitura trecand cu degetele peste ea, netezind-o astfel, si abia apoi o rupeti. Daca hartia rupta ramane cu marginile albe, creandu-se astfel un contrast intre aceasta si marginile ei, puteti sa uniformizati culorile trecand cu pensula abia imbibata in culori acrilice in nuanta hartiei, de-a lungul marginilor.
Puteti face ca hartia taiata sau rupta sa para veche trecandu-i marginile prin flacara unei lumanari si imediat ce hartia ia foc suflati pentru a o stinge; apoi indepartati partea neagra (arsa), astfel obtineti efectul de ars, de vechi.
Foarte importante sunt si hartiile naturale, din bumbac, cu inserii florale sau diferite texturi, precum si servetelel si hartia de orez.

Cum accesorizam si cum decoram
Gama de accesorii pentru scrapbook este foarte larga.
Puteti incepe pentru inceput cu kit-urile tematice care sunt complete de hartii si obiecte si care au culorile imbinate. Sau cu seturile de accesorii care cuprind diferite obiecte asortate dupa culori sau dupa tema, cum ar fi: cartonase decupate dupa anumite modele, sau care se pot folosi ca rame pentru fotografii, pliculete semitransparente, pamblicute de tot felul sau figurine adezive.
In afara cestor seturi, care pare sa ii ajute pe incepatori, puteti folosi tot ceea ce va indruma fantezia: imagini adezive, etichete, tag-uri de carton, rame pretaiate de diverse forme si cu insertii tridimensionale, litere si numere de diverse caractere, pretaiate din carton sau stiplex transparent (sunt tridimensionale), rafie de diverse culori pentru a lega, a face funde sau a infrumuseta obiectele decorate. Deci puteti folosi tot ceea ce este “acid free” adica fara acid, si asta pentru o pastrare durabila a fotografiilor pe care vreti sa le decorati.
Puteti folosi si margele, foite de aur, fir de metal, insa cele mai importante sunt obiectele care va amintesc de ceva sau cineva: scoicile de la mere, petalele de trandafir agatate in parul miresei, autograful unui artist, biletul de la concertul pe care l-ai asteptat atat de mult, invitatia de botez…

Instrumentele indispensabile
Pentru lipirea hartiilor se poate folosi atat traditionalul lipici pentru decoupage pe baza de apa (un tip de aracet), dar cu atentie nelasand sa iasa peste marginile exterioare si nici sa fie intinsa pe toata suprafata fotografiilor pentru ca va rezulta un strat lucios si nu se potriveste cu tipul de decoratie cat si adezivi (scotch). In functie de forma si grosimea hartiei folosite, poate fi utila si banda dublu adeziva fara acid (putand fi folosita si la lipirea fotografiilor- fara ca acestea sa fie distruse in timp) si chiar si colturi adezive transparente care ajuta la lipirea fotografiilor ca un album.
Se mai pot folosi capse, catarame si multe altele (care tin locul de legatoare astfel incat tin legate mai multe foi sau pamblici) sau chiar inchizatori de diferite modele.
Pentru a lipi diferite bucati de hartie sau pentru a reliefa anumite detalii tridimensional, se folosesc patratele de hartie dublu adeziva de diferite grosimi, numite distantiatori si care au acest rol de a distanta imaginile de suportul pe care sunt lipite.
Si evident, se folosesc si foarfeci, pentru a da forma hartiilor folosite, fie ca vrem sa invelim anumite obiecte (ca de exemplu, albume, jurnale etc) fie ca vrem sa decoram anumite pagini de scrapbooking. Astfel, pe langa foarfecii traditionali, cei cu lama lunga, se mai pot folosi si cei pentru decoupage-care ajuta la taierea cu minutiozitate a unor detalii precum si foarfecii funny-cei cu lamele in diferite forme si cu ajutorul carora se pot obtine taieturi ondulate, in zig-zag, sub forma de dantela etc.
Nu trebuie sa lipseasca din instrumentele de lucru al unui scrapbooker nici cutter-ul – se foloseste unul cu lama fixa, impreuna cu pad-ul de lucru, care are rolul de a va ajuta sa realizati taieturi precise ajutandu-va, de ce nu, de rigle si echere.
De folos este si perforatorul, cu ajutorul caruia puteti gauri hartia sau cartonasul in locul in care doriti sa puneti o capsa sau sa treceti o pamblicuta.
Aceasta tehnica va ajuta sa faceti albume interesante, jurnale, felicitari, invitatii si tot ceea ce va lasa imaginatia…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza!


Doresti sa publici in blogul nostru? Inregistreaza-te pe forum si trimite-ne un articol cu un tutorial pregatit de tine precum si o fotografie cu una din creatiile tale !